Boekingen:

e-mail info@dewelstand.nl

Energieneutraal

De Welstand is door verschillende aanpassingen energieneutraal

Ecologisch verantwoorde vakantie

De boerderij is dankzij zonnecollectoren, zonnepanelen en warmtepompen geheel energieneutraal. Energie wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Zonnecollectoren nemen warmte op die ze in de grond opslaan voor gebruik in de winter. Rioolwater wordt gezuiverd met een speciale helofytenfilter (een filter waarbij o.a. planten worden gebruikt om het water te zuiveren).

Stroom

De Welstand wekt zelf stroom op met 2 kleine windturbines van 9 en 10 m. hoog. Deze turbines zijn 3,2 en 6 kW en maken alleen geluid bij harde wind.

Er zijn 130 zonnepanelen van elk 190 wattpiek. Totaal 24,7 kW aan vermogen. U kunt op een display in de grote zaal zien wat er aan zonnestroom opgewekt wordt.

Er is geen gasaansluiting, omdat er genoeg stroom wordt opgewekt om ook te kunnen koken.

Warmte

Beide panden zijn voorzien van vloerverwarming en wandverwarming en geven een aangenaam klimaat het hele jaar door.

Wanneer de zon schijnt, zorgen 10 zonnecollectoren op het dak dat het water in zogenaamde buffers verwarmd wordt.

Als er geen zon is verkrijgen we warmte en warm water via 2 grote warmtepompen van elk 16 kW. Er staan 2 grote buffers van elk 1000 liter in het Ketelhuis. Warm tapwater wordt verkregen via warmtewisselaars in de buffers. Er gaat vers tapwater doorheen, zodat legionella niet mogelijk is. De ringleiding wordt iedere week nog eens verhit tot 80 graden. De warmtepompen worden gevoed door een horizontale collector in het weiland op 1,5 m. diepte. Het systeem van ongeveer 2 km is gesloten, daardoor we gebruiken geen grondwater. De installatie is in 2002 geplaatst en werkt sindsdien naar volle tevredenheid.

Helofytenfilter

Afvalwater wordt op een natuurlijke wijze gezuiverd in een filter van zand en grind (50 m3). Plantenwortels en bacteriën helpen mee bij de zuivering. Het is zaak om geen scherpe reinigingsmiddelen door de gootsteen te spoelen.

Energieneutraal

Er wordt ongeveer evenveel stroom opgewekt als er gebruikt wordt. Daarom mogen we ons energieneutraal noemen

Wat heeft dat voor gevolgen voor het gebruik van de boerderij?

Alle aanpassingen die getroffen zijn om de boerderij zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, hebben geen invloed op het gebruik. Als er bijvoorbeeld stroom te weinig wordt opgewekt, dan zal er stroom van het normale electriciteitsnet worden gehaald.

Hetzelfde geldt voor warmte in het huis. Door vloer- en wandverwarming -die energiezuiniger zijn dan radiatoren- is er juist een betere warmteverdeling. De warmte voelt prettiger aan en is dus ook zonder consequenties voor het milieu geproduceerd.

Alleen scherpe reinigingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, om de planten en bacteriën niet te doden. Er is geschikt afwas- en schoonmaakmiddel aanwezig.

Energietransformator voor zonnecollectoren en warmtepompen.